Checklist website onderhouden

Veel zaken die je aanschaft moet je onderhouden wil je er lang plezier van hebben. Dat geldt bij een praktisch gebruiksvoorwerp zoals bijvoorbeeld een auto, maar het geldt eveneens bij zaken als een website. Je doet er dan ook goed aan om een website te laten onderhouden op meerdere momenten in het jaar. We hebben een aantal zaken voor jou die je absoluut in de gaten moet houden bij het onderhoud van je website.

Vergeet het niet

Een website onderhouden is niet het eerste waar je aan denkt wanneer je een eigen plekje op het internet hebt. Een website zal er altijd hetzelfde uitzien wanneer je de teksten niet verandert, en je denkt dat er weinig fout kan gaan. Dat is een moment waar je de fout in gaat. Feit is dat hackers niet stilzitten en dat ze voortdurend bezig zijn met pogingen om in te breken in websites. Houd hier rekening mee.

Houd de deur op slot

Een website is zo gebouwd dat hij optimaal beveiligd is. Hij is dan ook voorzien van meerdere veiligheidscertificaten die ervoor zorgen dat je niet van buitenaf een website kan binnen dringen. Wetenschappers keken ooit naar een willekeurig aantal websites die openbaar stonden en kwamen er achter dat er vanaf de eerste paar uur dat de site online was pogingen werden gedaan om de site te hacken. Je snapt dat het een kwestie van wachten is tot hackers doorhebben hoe ze jouw website binnen kunnen komen om er met belangrijke informatie vandoor te gaan. Wees ze voor, en zorg ervoor dat de veiligheidscertificaten op jouw website geregeld worden aangepast. Je bent op die manier altijd zeker dat de deur van jouw website op slot is tegen ongewenst bezoek.

Maak updates

Een website is meestal volgens een bepaald webplatform gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan Joomla of aan WordPress. Wanneer deze webplatforms met een update komen, zorg er dan voor dat deze ook op jouw website wordt toegepast. Dat is namelijk noodzakelijk wanneer er een keer een storing is op jouw website. Deze kan het gemakkelijkste worden verholpen wanneer jouw website de nodig (veiligheids) updates heeft gehad.

Maak back ups

Een storing op een website kan funeste gevolgen hebben. Door bijvoorbeeld een stroomstoring kan er heel veel informatie die op de website stond verloren gaan. Zorg er dan ook voor dat er minimaal eens per maand een back up wordt gemaakt van jouw website. Zo is de informatie niet helemaal verloren bij een storing, maar hoef je slechts een deel weer aan te vullen nadat er een probleem op jouw website is geweest. Zo’n back up maken kan je zelf doen in de meeste gevallen bij jouw webhost, maar je kan ook een abonnement afnemen bij de webhost waarbij deze voor jou eens per week, eens per maand of eens per jaar een back up maakt van de gegevens.

Controleer je site geregeld

Heb jij een website waar mensen van buitenaf informatie op kunnen achterlaten in de vorm van en review, een opmerking bij een nieuwsbericht, een gastenboek of nog een andere methode? Controleer jouw website dan geregeld. Natuurlijk loop je na of degene die iets plaatst geen robot is via een beveiligingsmethode, maar hackers zullen er alles aan doen om hun spam op jouw website te plaatsen. Controleer die plekken die voor open sources zijn dan ook geregeld om te kijken of er geen ongeregeldheden vermeld staan. Staat er alsnog spam op jouw site; ga dan verder dan alleen het verwijderen. Kijk gelijk of de veiligheidscertificaten nog kloppen en voeg eventueel een extra optie toe om te voorkomen dat mensen zomaar een reactie kunnen plaatsen. Voeg een tussendeur toe zoals bijvoorbeeld een bevestiging via de mail dat mensen iets echt willen plaatsen. Bij spam zal dit er dan gelijk tussenuit worden gefilterd.

Controleer de tevredenheid met je host

Is jouw website heel vaak onbereikbaar of blijven klanten steken op een pagina terwijl ze net een bestelling aan het doen waren; het zijn de zaken waarop mensen afknappen wanneer ze een website bezoeken. Kijk dan ook geregeld voor jezelf of je nog steeds tevreden bent met de host waar jij de diensten afneemt. Lopen zaken heel vaak mis; overweeg dan om jouw website op een andere server onder te brengen. Wil jij een snellere navigatie; informeer dan of er een snellere verwerkingsmogelijkheid voor jouw website bestaat waar je gebruik van kan maken.

Besteed zaken uit

Vergeet jij geregeld om je website te controleren; besteed het werk dan uit. Vraag eerst offertes op van experts die deze werkzaamheden voor jou uitvoeren en kies dan het bedrijf wat voor jou het meest geschikt is. Jouw voordeel begint bij deze knop.

 

 

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.