Kosten server voor website

Tegenwoordig kan je als blogger en als bedrijf haast niet meer zonder website. Als jij klanten en geïnteresseerden wil bereiken moet jij daar zijn waar zij ook zijn. Dat is doorgaans op het internet. Veel mensen denken dan dat ze klaar zijn met een website. Die kan je gratis zelf bouwen aan de hand van een template die je downloadt via bijvoorbeeld Joomla, maar je kan ook een website laten bouwen. Het eindresultaat zal een website zijn die je in de lucht wil hebben, en daar zal je dan extra voor moeten betalen. Jouw website mag je namelijk zien als een stukje ruimte op het internet, en daar moet je huur voor betalen.

Hoe duur is jouw ruimte op het internet

Dat huren van een stukje ruimte op het internet noem je webhosting. Je huurt dus een stukje ruimte op een heel grote computer van een specifiek bedrijf; een webhost. Daar heb je heel veel keuze in. Iedere webhost heeft zo zijn eigen manieren om die ruimte te geven aan mensen. Gratis zal het nooit zijn, want het is behoorlijk arbeidsintensief. Wel is het zo dat er heel variabele prijzen voor deze dienst worden berekend. Je spreekt in dit geval van server kosten. We hebben onderzoek gedaan naar deze server kosten, want er is nogal wat verschil en er is nogal wat kaf onder het koren.

De twee basis keuzes

Voor je een webhost gaat kiezen moet je eerst een paar factoren vergelijken. Je maakt een keuze uit de hele overvloed aan webhosts aan de hand van deze twee keuzes:

  • Hoeveel MB of GB heb ik tot mijn beschikking bij deze webhost;
  • Hoe duur is jouw ruimte op het internet abWat is de webhost waar ik deze ruimte kan krijgen tegen de laagste prijs.

Het is heel eenvoudig om te denken dat je daarna klaar bent, maar niets is minder waar; een webhost selecteer je op nog veel meer gronden dan alleen dit. We gaan met jou wat dieper in op wat je wel de prijs/kwaliteit mag noemen.

De kosten van een server globaal in beeld gebracht

We deden navraag bij een aantal webhost bedrijven naar de kosten van hun server; we kwamen tot de volgende conclusie.

Welke dienst neem jij af van de webhost Wat zit erbij inbegrepen Wat zijn de kosten
Een website met serverruimte

 

 

 

Een website die je bouwt bij de webhost met een prefab template.

Een serverruimte om die website in de lucht te houden

Serverkosten 50 eurocent per maand of gratis,

Websitekosten 30 euro per kwartaal.

Een server voor starters Een website hosting pakket met een standaard service en minimale support in de vorm van mailcontact of een kennisbank. Tussen 5 en 8 euro per maand.
Een server voor gevorderden Een website hosting pakket met een kwalitatief hoge service en maximale support in de vorm van een online chat, telefonisch contact of mail. Een hoge serversnelheid. Tussen 10 en 15 euro per maand.

 

Wat beïnvloedt de prijs

We zeiden het al; er is nogal wat kaf onder het koren wanneer je een server zoekt. We hebben gekeken naar zaken die de prijs beïnvloeden die jij zeker niet moet onderschatten.

  • Hoe stabiel is de verbinding. Een server waar eigenlijk teveel apparaten op worden aangesloten zal op den duur instabiel worden. Wat je dan krijgt is dat jouw website met regelmaat niet bereikbaar is; dat is iets wat jou klanten gaat kosten. Dit gebeurt vaak bij webhosts die en spotprijsje hanteren om zoveel mogelijk klanten op hun server te krijgen.
  • Hoe snel is de verbinding. Een klant hanteert een grens van 3 seconden om een website geladen te krijgen op zijn computer of smartphone. Wanneer die grens wordt overschreden is de kans groot dat de klant weggaat naar een andere website die sneller laadt. De verbinding moet dus voor een bedrijf razendsnel zijn. Dit zijn vaak de webhosts die een hoog vermogen hebben, en daar wat meer voor berekenen. Niet nodig als je particulier bent, maar wel als je zakelijke klant bent.
  • De service van de server. Ben jij bezig met het opbouwen van een website en heb je daar hulp bij nodig, dan is het heel fijn als je bij de webhost een ondersteuning krijgt. Daar betaal je wel wat extra voor, maar het scheelt een hoop kosten doordat je niet naar een webdesigner toe hoeft te gaan.

Kies een server

Als je wil weten hoeveel je kwijt bent voor de server voor jouw website kan je het beste offertes opvragen. Dat doe je heel eenvoudig met onderstaande functie. Je vraagt gelijk meerdere offertes op om te vergelijken. Dat kan jou een direct voordeel van wel 20 procent opleveren.

 

 

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.