Stappenplan website bouwen

Een website bouwen is iets wat enorm lastig lijkt. Het lijkt erop dat je minimaal informatica moet hebben gestudeerd om een website te kunnen maken. Programmeren lijkt een eerste vereiste wanneer je een eigen plekje op het internet wil gaan creëren. Wanneer je verder vraagt ontdek je dat eigenlijk iedereen een eigen website kan bouwen. Het is kinderspel om met een paar hulpmiddelen jouw eigen ruimte op het internet te bouwen. We keken voor jou naar een aantal stappen die je moet nemen. We namen als voorbeeld een website aan de hand van WordPress.

Kies de host

Een website bouwen is het handigste om te doen wanneer je gebruik maakt van een host die eigen templates heeft. Deze host zal die templates in eerste instantie gratis aan jou aanbieden. De diensten die je vervolgens aanvullend afneemt bepalen het kostenplaatje. We keken voor jou naar de hosting van WordPress. Dit is een host die zich ooit uitsluitend richtte op blogs en verslagen. Inmiddels richt deze host zich op allerlei websites en zijn er ook genoeg commerciële sites te vinden. Omdat het een systeem is wat eenvoudig werkt kozen we voor WordPress. Je kan echter hetzelfde stappenplan voor heel veel andere websites aanhouden die je zelf bouwt.

Kies een template

Het frame van WordPress wat jij kiest heet een template. Beschouw het als een kleurplaat; je krijgt een heel grof omlijnde opzet, en jij kan daar zelf verder mee aan de slag gaan. De template is te vergelijken met het skelet van de website. Je ziet een menu en een paar submenu’s die je kan invullen.

Kies thema’s

Wanneer je een website hebt opgestart bij WordPress kies je een thema voor jouw website om het geheel mee aan te kleden. Vergelijk het met een huis; kale betonnen muren zijn niet aantrekkelijk. Er moet iets op komen te hangen om het aantrekkelijk te maken. Je kiest een thema uit de serie die WordPress jou aanbiedt. Hier komt de eerste kans om extraatjes in te kopen. Veel thema’s zijn gratis maar de thema’s waar hard aan gewerkt is door de ontwerpafdeling hebben een kostenplaatje. Wanneer een thema betrekking heeft op een website die voor commerciële doeleinden bestemd is zijn er ook vaak extra kosten aan verbonden. Een thema wat je toevoegt aan jouw website heeft ook extra functies erin verwerkt.

Kies plugins

Een andere term die je absoluut tegenkomt bij het bouwen van een website is de plugin. Een plugin is een extra module die je toevoegt aan jouw website. Veel daarvan zijn gratis bij het gebruik van de eenvoudigste betaalde versie van WordPress. Kies bijvoorbeeld voor een contactformulier. Je kan ook een thema builder plugin toevoegen aan jouw website. Een webshop is eveneens een vorm van een plugin. Social media verwijzingen zijn er eveneens in de vorm van plugins. WordPress heeft een soort gratis supermarkt waar je kan kiezen uit een overvloed aan plugins. Probeer echter om jouw website niet te overladen met deze plugins. Ze zullen er namelijk voor zorgen dat jouw website niet alleen uitgebreider maar ook trager wordt bij het laden.

Kies een adres

Heb je een website gemaakt via WordPress, dan kan je met een betaalde variant van WordPress jouw website bij een andere host onderbrengen. Je kiest een host uit die jou een geschikt aantal MB’s of GB’s biedt en die jou daarnaast de gewenste snelheid biedt. De hostingprovider die je hebt gekozen zorgt ervoor dat de website die jij hebt gemaakt permanent op het internet komt te staan. Het is dan ook een belangrijke keuze die je maakt. Lees eerst een aantal reviews voordat je kiest voor een bepaalde hostingprovider.

Kies een naam

Na het aanmaken van jouw website is het zaak dat je een naam aan jouw website gaat geven. Het advies is om een klinkende naam te kiezen die gemakkelijk in het gehoor ligt. Kies bijvoorbeeld bij een broodjeszaak voor ‘broodjemetsmaak.nl’. Het voegt weinig toe aan de website zelf maar het trekt wel klanten naar jouw website toe. Na het volgen van al deze stappen is het tijd voor de finishing touch.

Maak teksten voor jouw site

Dit klinkt als een heel eenvoudig iets; teksten schrijven voor jouw site. Toch is het zo dat de meeste mooie internetsites niet worden ontdekt door Google doordat het taalgebruik niet klopt. Het is dan ook goed dat jij je verdiept in het juist verwerken van SEO’s in de teksten. Veel providers bieden jou instructiemateriaal aan om teksten te schrijven. Je kan er ook voor kiezen om dit gedeelte uit te besteden.

Als het dan toch niet lukt

Zit jij na een paar dagen nog altijd vertwijfeld naar een leeg scherm te kijken; vraag dan offertes op van webdesigners die jouw website voor je willen maken. Je krijgt er gelijk een aantal online toegestuurd waarna jij de meest geschikte webdesigner kan benaderen.

 

 

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.